duurzaam beleggen
Financieel

De verschillende beleggingsvormen uitgelegd

Steeds mensen kiezen ervoor om hun spaargeld te beleggen in plaats van op een spaarrekening te zetten. Er bestaan verschillende beleggingsvormen en iedere beleggingsvorm heeft een eigen mate van risico en verwacht rendement. In dit artikel vertel ik je meer over wat beleggen precies inhoudt en uit welke verschillende vormen van beleggen je kunt kiezen.

Bron: www.beursgenoten.nl

Beleggen in een notendop

Beleggen is een vorm van investering. Bij beleggen wordt geld vastgelegd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Om het risico te beperken, zijn veel beleggingen gericht op winst op de langere termijn. Experts adviseren om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen en geld dat je verwacht in de nabije toekomst niet nodig te hebben. Zorg er als je begint met beleggen dus altijd voor dat je nog een extra spaarpotje hebt voor onvoorziene uitgaven, zoals een auto die onverhoopt stuk gaat of een wasmachine die moet worden vervangen.

Verschillende soorten beleggingsvormen op een rij

Beleggen kan op verschillende manieren. Een aantal van de meest gangbare beleggingsvormen heb ik hieronder kort voor je uitgelicht.

Beleggen in aandelen en obligaties
De meest populaire en bekende vorm van beleggen is het beleggen in aandelen. Hiermee koop je een klein stukje van een bedrijf in de hoop het aandeel over een tijdje met winst te kunnen verkopen. Veel bedrijven keren eens in de zoveel tijd dividend uit. Dividend is een gedeelte van de winst dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het beleggen in aandelen is vergelijkbaar met het beleggen in obligaties, al zijn er wezenlijke verschillen. Met het beleggen in obligaties stel je je geld beschikbaar aan bedrijven, banken of bijvoorbeeld een overheid en daarmee heeft een obligatiebelegging meer het karakter van een lening.

Duurzaam beleggen
Een beleggingsvorm die de laatste jaren erg aan populariteit heeft gewonnen, is duurzaam beleggen. Bij duurzaam beleggen – ook wel groen beleggen genoemd – wordt sterk rekening gehouden met waar het geïnvesteerde geld naartoe gaat. Zo investeer je alleen in bedrijven en beleggingsfondsen die een positieve bijdrage leveren aan de wereld en het milieu leveren. Wil je meer weten over duurzaam beleggen? Neem dan eens een kijkje op Beursgenoten.nl

Beleggen in vastgoed
De laatste beleggingsvorm die ik in dit artikel aan je wil voorleggen is het beleggen in vastgoed. Een groot voordeel van beleggen in vastgoed ten opzichte van beleggen in aandelen en obligaties is dat vastgoed veel minder gevoelig is voor inflatie. Doordat je inkomsten haalt uit de verhuur van het vastgoed, ontvang je bovendien een bepaalde vorm van financiële zekerheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *