duurzaam beleggen
Financieel

Alles over bezwaarschrift Belastingdienst 

Als je een belastingaanslag hebt gekregen en je bent het daar niet mee eens, dan kun je bezwaar maken tegen de Belastingdienst. Met een bezwaarschrift voor de Belastingdienst kun je dus bezwaar maken. Een bezwaarschrift voor de Belastingdienst is een schriftelijk stuk waarmee een besluit van een bestuursorgaan wordt aangevochten. Jij bent dan dus het bestuursorgaan als je het ergens niet mee eens bent. 

Zaken in combinatie met de Belastingdienst worden vaak gezien als spannend en lastig. In deze blog gaan we het daarom uitgebreid hebben over bezwaarschrift Belastingdienst, zodat jij er voordeel uit kunt halen. 

Hoe kun je bezwaar maken? 

Als een inspecteur van mening is dat je bijvoorbeeld te weinig belasting hebt betaald, dan kan dat persoon jou een navorderingsaanslag opleggen. Echter kan dit niet zomaar. Dit kan alleen wanneer hij of zij bewijs levert dat een aanslag ten onrechte achterwege is gelaten of tot een te laag bedrag is vastgesteld. Ook moet er aangetoond kunnen worden dat er sprake is van een nieuw feit. Waarmee hij of zij niet bekend was of redelijkerwijs niet bekend mee kon zijn bij het opleggen van de oorspronkelijke aanslag. Of de navorderingsaanslag oplegt vóórdat vijf jaren zijn verstreken na afloop van het betreffende belastingjaar. Aan al deze drie vereisten moet zijn voldaan wil de inspecteur belasting kunnen navorderen.

Alleen hoe kun je bezwaar maken als je het niet eens bent? Maak bezwaar binnen 6 weken na de datum van de beschikking waar je het niet mee eens bent. In het bezwaar moeten een aantal belangrijke punten staan. Een bezwaar tegen bijvoorbeeld de aanslag van inkomstenbelasting kan online met je DidiD. Tevens is het ook mogelijk om per brief bezwaar te maken. Vermeld daarop de datum wanneer je het bezwaar stuurt, naam en adres, de aanslag of beslissing waar je bezwaar tegen wilt maken, aanslagnummer of kenmerk van de beslissing, reden van bezwaar en je naam plus handtekening onderaan de brief. 

Te laat voor bezwaar? Wat nu?

Het kan voorkomen dat je te laat bent met bezwaar maken. Teven kun je bij de Belastingdienst dan nog steeds doorgeven waar je het niet mee eens bent. Dat wordt een verzoek tot vermindering genoemd. De Belastingdienst kijkt dan alsnog of je gelijk hebt, net als bij een bezwaar. Je kunt een verzoek tot vermindering naar de Belastingdienst sturen tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag, betaling of beschikking gaat. 

Wel of geen advocaat? 

Je bent bij het doen van een bezwaar niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Echter is het in veel gevallen wel verstandig om te doen. Een advocaat is tenslotte gespecialiseerd in het voeren van fiscale procedures. Voordat je een advocaat inschakelt is het heel belangrijk om te kijken of het voor jou en jouw bezwaar ook uit kan. Een advocaat inschakelen is ook niet gratis en neem daardoor meerdere overwegingen door. Echter is het wel zo: hoe beter de procedure gevoerd wordt, des te groter is de kans op een gunstige uitkomst. Bekijk dus goed wat in jouw situatie de beste keus is om te doen. Of zelf een bezwaarschift indienen of dit laten doen door een gespecialiseerde advocaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *