Uncategorized

Verschillende soorten registraties van uw verzekeringsgegevens

Uw gegevens worden altijd opgeslagen door verzekeringsmaatschappijen. Dit doen ze vanzelfsprekend om gemaakte afspraken duidelijk te hebben zodat alles netjes wordt nageleefd. Op het moment dat er sprake is van verzekeringsfraude worden de gegevens van de verzekerde gedeeld met Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS). Dit is een stichting die een databank beheert. In deze databank worden de gegevens van verzekerden geregistreerd die in het verleden opzettelijk een verzekeringsmaatschappij hebben misleid. Verzekeringsmaatschappijen controleren dus altijd of u staat geregistreerd bij Stichting CIS voordat u een verzekering kunt afsluiten. 

Niet iedere registratie is hetzelfde

De oorzaak van een registratie in de CIS databank kan erg verschillen. Er zijn dan ook meerdere soorten registraties. De bewaartermijn van de registratie verschilt ook per registratie. Allereerst de claimmelding. Alle claims die deelnemende verzekeringen ontvangen, worden vastgesteld. De persoonsgegevens van de betrokken worden dan opgeslagen. Het maakt in deze niet uit wie er aanspraak maakt op de verzekeringsdekking, maar deze registratie wordt voor vijf jaar bewaard. Ingaande vanaf de referentiedatum. Een andere soort registratie: als iemand onverzekerd schade veroorzaakt met een motorvoertuig. In dit geval worden de gegevens van de kentekenhouder en de bestuurder van het voertuig in de CIS databank geregistreerd. Ook deze gegevens blijven voor vijf jaar geregistreerd staan. 

Ontzeggingen hebben ook gevolgen

Bij een rijontzegging worden de gegevens van een verzekerde niet gedeeld door de verzekeringsmaatschappij, maar door de overheid. Een verzekeraar moet namelijk weten hoe lang de rijontzegging duurt en dit wordt bepaalt door het Openbaar Ministerie van de Rechtbank. De rijontzegging heeft natuurlijk een bepaalde duur. Op het moment dat de rijontzegging verloopt, blijft de registratie van de ontzegging nog vijf jaar staan in de CIS databank. Als een verzekerde betalingsafspraken niet nakomt, bestaat er een kans dat een verzekeringsmaatschappij de verzekering vroegtijdig beëindigd. Als er sprake is van een opzegging, dan wordt dit mogelijk ook verwerkt in de databank van Stichting CIS. In dit geval gaat het om een registratie van drie of vijf jaar. 

Een CIS-registratie voorkomen

Het belangrijkste is natuurlijk altijd om een CIS-registratie te voorkomen. Als u geregistreerd staat bij Stichting CIS, dan wordt het namelijk een stuk lastiger om voor een goed tarief een verzekering af te sluiten. Is uw CIS-registratie onterecht? Of wilt u uw CIS-registratie verwijderen? Schakel dan hulp in van een ervaren advocatenkantoor. Zij kunnen u eventueel adviseren en helpen in het rechterlijke proces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *